Projekt pod nazwą: ”Zwiększenie świadczonych usług hotelarskich wraz z wdrożeniem innowacyjnych technologii w zakresie produkcji piwa i pieczywa”
Beneficjent:
Ryszard Król PPHiUT “RÓŻA WIATRÓW” Hotel Plaza
Źródło finansowania:
Projekt dofinansowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego na lata 2014-2020 działanie 1. 6 „Tworzenie nowych miejsc pracy na obszarze Specjalnej Strefy Włączenia”
Opis projektu:
Przedmiotem projektu jest wyposażenie nowo budowanego obiektu hotelowego wraz z instalacją minbrowaru, dzięki którym firma wprowadzi na rynek nowe produkty i usługi. Dzięki zakupionemu wyposażeniu wnioskodawca będzie mógł produkować innowacyjne produkty takie jak: piwo oraz pieczywo na bazie ekologicznego orkiszu oraz świadczyć nowe innowacyjne usługi strefy Wellness&Spa. Innowacyjna technologia produkcji piwa oraz pieczywa, która zostanie wdrożona w wyniku realizacji projektu, została opracowana przez Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny. Jej zastosowanie pozwoli na produkcję innowacyjnych na skalę międzynarodową produktów bazujących na ekologicznym orkiszu.
Projekt uzyskał w konkursie 1 miejsce na liście rankingowej z wynikiem 81 punktów oraz kwotą dofinansowania 5 873 535,25 zł.
Zakres rzeczowy projektu obejmuje:
- Wyposażenie nowobudowanego obiektu hotelowego
- Zakup i instalacja urządzeń do produkcji piwa
- Zakup wyposażenia restauracyjnego i hotelowego.
Etapy inwestycji/na jakim jest etapie inwestycja:
- roboty budowlane – poza zakresem projektu – w trakcie realizacji
- zakup linii browarniczej- w trakcie realizacji, wybrany jest dostawca, termin zakończenia montażu to 31.12.2020;
- zakup technologii basenowej – w trakcie realizacji, wybrany jest dostawca, termin zakończenia montażu to 31.12.2020;
- zakup wyposażenia zaplanowane na przełom roku 2020/2021 – Zadanie dotyczy zakupu wyposażenia
i dostosowanie pomieszczeń w nowo wybudowanym obiekcie: wyposażenie apartamentów, wyposażenie części wspólnych, wyposażenie restauracji, kuchni, sali konferencyjnej, baru, recepcji, pralni.
Planowany termin zakończenia projektu to 31.03.2021 r.