29 września 2023 startuje konkurs dla przedsiębiorstw z woj. zachodniopomorskiego które planują realizować inwestycje na Specjalnej Strefie Włączenia
!! Sprawdź czy prowadzisz działalność na terenie jednej z tych gmin !!
Banie, Barlinek, Barwice, Biały bór, Bielice, Bierzwnik, Bobolice, Boleszkowice, Borne Sulinowo, Brojce, Brzeżno, Cedynia, Chojna, Czaplinek, Człopa, Darłowo, Dobra, Dobrzany, Dolice, Drawno, Drawsko Pomorskie, Golczewo, Gościno, Gryfice, Grzmiąca, Ińsko, Kalisz Pomorski, Karlino, Karnice, Kozielice, Krzęcin, Lipiany, Łobez, Malechowo, Manowo, Marianowo, Maszewo, Mirosławiec, Moryń, Myślibórz, Nowe Warpno, Nowogródek Pomorski, Osina, Pełczyce, Płoty, Polanów, Połczyn-Zdrój, Postomino, Przelewice, Radowo Małe, Rąbino, Recz, Resko, Sianów, Sławno, Sławoborze, Stara Dąbrowa, Stare Czarnowo, Suchań, Świerzno, Trzcińsko-zdrój, Tuczn, Tychowo, Warnice, Węgorzyno, Widuchowa, Wierzchowo, Wolin, Złocieniec
Metryczka konkursu
Wysokość dofinansowania: max 4 mln zł
Wysokość wsparcia:
- 60% dla mikro i małych przedsiębiorstw
- 50% dla średnich przedsiębiorstw
Minimalna wartość dofinansowania projektu wynosi 500.000 zł.
Maksymalna wartość dofinansowania projektu wynosi 4.000.000 zł.
Potencjalni beneficjenci: mikro-, małe-, średnie- przedsiębiorstwa
Całkowita dostępna alokacja w konkursie to ponad 43 mln zł
5 września 2023 r. Komitet Monitorujący program regionalny Fundusze Europejskie dla Pomorza Zachodniego 2021-2027 przyjął kryteria wyboru projektów.
Aby przystąpić do konkursu projekt musi spełniać kryteria obligatoryjne takie jak:
- realizacja projektu prowadzi do stworzenia w przedsiębiorstwie co najmniej jednego miejsca pracy i dotyczy zatrudnienia z tytułu umowy o pracę;
- w ramach projektu nie można dofinansować punktów handlowych oferujących asortyment artykułów żywnościowych oraz nieżywnościowych częstego zakupu;
- projekt nie dotyczy działalności związanej z opieką zdrowotną (dział 86 Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD);
- projekt polegający na inwestycji w bazę hotelowo-noclegową wiązać się będzie z działalnością całoroczną;
- baza gastronomiczna może stanowić jedynie uzupełnienie projektu (mniej niż 50% wydatków kwalifikowalnych);
Najwyżej ocenianie będą projekty, w których:
- występująca w projekcie innowacja prowadzi do zmian pozycji przedsiębiorstwa oraz ma potencjał do transformacji rynku docelowego
- projekt przyczyni się do rozwoju współpracy z podmiotami edukacyjnymi lub ich organami prowadzącymi
- projekt zawiera wdrażanie technologii informacyjnych i komunikacyjnych
- projekt zakłada rozwijanie zielonych kompetencji i/lub kompetencji cyfrowych ściśle powiązanych z produktami lub procesami wdrażanymi w przedsiębiorstwie
- projekt realizowany jest w obszarach Inteligentnych Specjalizacji województwa zachodniopomorskiego tj.: Inteligentne metody wytwarzania wyrobów i maszyn, Przetwórstwo naturalne nowej generacji, Produkty chemiczne dla zrównoważonego rozwoju, Technologie i usługi przyszłości, Niebieska gospodarka i zielony transport, Turystyka i jakość życia
- wnioskodawca utworzy w wyniku realizacji projektu powyżej 2 miejsc pracy. Przy czym najwyżej będą projekty zakładające utworzenie powyżej 15 etatów
- projekt jest gotowy do realizacji, w ramach tego kryterium punkty przyznawane są za posiadanie wymaganych pozwoleń, decyzji, których uzyskanie wynika z procedur prawa budowlanego oraz posiadanie wymaganych koncesji.
Więcej informacji udzielą Państwu:
Robert Michalski
Kierownik działu doradztwa unijnego i krajowego
+48 451 146 355
r.michalski@najdaconsulting.pl
Sylwia Litman
Młodszy specjalista ds. projektów unijnych
+ 48 914320160 wew. 202
s.litman@najdaconsulting.pl