Potęgujemy rozwój
Doradztwo w zakresie projektów unijnych

Wzrost konkurencyjności i rozwój przedsiębiorstwa Hoker S.C. dzięki inwestycji w minibrowar restauracyjny

Opis projektu uruchomienia browaru restauracyjnego pod nową marką „Nowy Browar Szczecin”

Przeczytaj także: Centrum Kulturalno-Rozrywkowe „Warzelnia” – renowacja i adaptacja zabytkowego budynku przy ul. Partyzantów 2

Beneficent:

Hoker S.C. Artur Kałużny, Rafał Kaczmarek

Źródło finansowania:

Projekt dofinansowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego na lata 2007-2013, Oś priorytetowa 1 Gospodarka – Innowacje – Technologie, Działanie 1.1 Wzrost konkurencyjności przedsiębiorstw poprzez innowacyjne inwestycje, Poddziałanie 1.1.2 Inwestycje w małe i średnie przedsiębiorstwa.

Opis projektu:

W ramach niniejszego projektu planuje się uruchomienie w Szczecinie browaru restauracyjnego pod nową marką „Nowy Browar Szczecin”. W ramach projektu powstanie lokal gastronomiczny o powierzchni około 1000m2 w którym serwowane będzie piwo produkowane za pomocą własnych urządzeń browarniczych.

Realizacja projektu obejmuje następujące działania:

1.Roboty budowlane:

-rozbiórkę części istniejących ścian w celu dostosowania pomieszczeń do nowych funkcji;

-rozbiórkę obudowy istniejącej szatni;

-wykonanie nowoprojektowanych ścian;

-zorganizowanie reprezentacyjnej strefy wejściowej wraz z szatnią, recepcją i holem;

-wydzielenie z powierzchni istniejącej sali tanecznej zaplecza gastronomicznego obejmującego swoim programem funkcjonalnym kuchnie właściwą z wydawalnią kelnerską, zmywalnią, zapleczem magazynowym i socjalnym; pomieszczeniem dla instalacji browarniczej zespół został wyposażony także w windy podawcze obsługujące bar klubu Rocker;

-stworzenie nowej przestrzeni funkcjonalnej jaka będzie zadaszone patio, dostępne z holu i sali restauracyjnej;

-podwyższenie poziomu posadzki dziedzińca poprzez zaprojektowanie podłogi podniesionej z płyty żelbetowej

-powiększenie otworów okiennych (obniżenie ich do poziomu wykończonej posadzki patio) wychodzących na patio w celu otwarcia pomieszczeń na dziedziniec;

-wydzielenie z powierzchni holu wejściowego baru z zapleczem magazynowym do jego obsługi;

-wydzielenie pomieszczenia palarni;

-przebudowę części piwnicy zawierającej obecnie pomieszczenia techniczne i nadanie im nowej funkcji w postaci sali klubowej będącej częścią lokalu gastronomicznego mieszczącego sie na parterze budynku. Z sali klubowej na następną kondygnację prowadzą nowoprojektowane schody.

-wykonanie niezbędnych instalacji elektrycznych i sanitarnych.

-toalety dla w/w lokalu projektuje się w obrębie głównej klatki schodowej (WC damskie spełniające parametry toalety dla niepełnosprawnych, WC męskie) oraz w piwnicy lokalu.

2.Zakup i instalacja linii browarniczej

Zakupiona w ramach projektu linia do produkcji piwa o wydajności do 4500 hl rocznie od największego producenta na świecie firmy Kaspar Schulz z Niemiec, składać się będzie z następujących elementów:

–        Młyn do słodu

–        Przenośnik ślimakowy,

–        Grist bin,

–        Ślimak spiralny,

–        Rura spadowa,

–        Warzelnia 10 hl,

–        Okładzina miedziana

–        Podest warzelni,

–        Pokrywa wraz ze szklanym deklem,

–        Zbiornik gorącej wody 30hl,

–        Regulator i mieszalnik wody,

–        Chłodnica brzeczki 10hl/godz.,

–        Napowietrzenie brzeczki,

–        Zdalne sterowanie/pneumatyka,

–        Pełna automatyka

–        Zbiorniki cylindryczno stożkowe 20 hl – 10szt.

–        Drugi zawór do spustu piwa – 10szt.

–        Sterowanie temperaturą dla 10 zbiorników cylindryczno-stożkowych,

–        Zbiorniki wyszynkowe 10 hl stojące – 4szt.,

–        Orurowanie tanków – 11 kompl.

–        Pompa do piwa i czyszczenia,

–        Przechowywanie drożdży,

–        Urządzenie kotłowe wraz z akcesoriami,

–        Kompresor urządzenia,

–        Filtry powietrza,

–        Glikolowe urządzenia chłodnicze dla 4500 hl/a,

–        Szlauchy do piwa,

–        Wyposażenie laboratoryjne,

–        Napełniacz Keg,

–        Nalewak piwa,

–        Oczyszczacz do KEG i butelek,

–        Stacja filtrów,

–        Materiały na przewody rurowe.

Linia browarnicza umożliwi produkcję piwa niepasteryzowanego i niefiltrowanego, produkowanego z najwyższej jakości surowców. Browar będzie mógł produkować bardzo wiele gatunków piwa zarówno dolnej jak i górnej fermentacji, oraz piwa smakowe. W lokalu będzie produkowane następujący rodzaj piwa: lager, pszeniczne, pils, ciemne.

3. Zakup i instalacja wyposażenia lokalu gastronomicznego:

Projekt obejmuje zakup pełnego wyposażenia lokalu gastronomicznego, w którym funkcjonować będzie browar restauracyjny. W ramach zadania zakupione zostaną następujące środki trwałe(zgodnie z zasadami ewidencjonowania środków trwałych):

-Meble (Krzesła i hokery barowe; Loże tapicerowane)

-Oświetlenie

-Podest w części VIP

-System rozliczeniowy

-System telewizyjny

-Monitoring-kamery z systemem

-Projektory HD

-Ring bokserski

-Wyposażenie baru wraz zabudową

-Wyposażenie kuchni

-System nagłośnieniowy

Dodatkową atrakcją lokalu, który powstanie w wyniku realizacji niniejszego projektu, odróżniającą go od innych tego typu lokali w Polsce, będzie sportowy charakter tego miejsca: w ramach projektu zakupione będą telewizory i projektory na których prezentowane będą relacje z różnych imprez sportowych (mecze piłki siatkowej, koszykówki, mistrzostw europy i świata w różnych dyscyplinach sportowych, relacje z wyścigów formuły 1, relacje z Olimpiady), organizowane tu też będą spotkania ze znanymi sportowcami, a elementem wystroju lokalu będzie m.in. ring bokserski.

Dzięki realizacji projektu powstanie w pełni wyposażony i gotowy do funkcjonowania lokal z browarem restauracyjnym.

Wartość projektu 4 813 131,48 zł; Dofinansowanie 2 000 000,00 zł

Aktualizacja: 10.2018

  1. Firma Najda Consulting pełniła także rolę Inżyniera Kontraktu przy realizacji tej inwestycji
  2. Obejrzyj materiał filmowy z realizacji tego projektu

 

PREZENTACJE NASZYCH PROJEKTÓW

Obejrzyj projekty unijne, które pozyskaliśmy dla klientów oraz inwestycje, którymi zarządzaliśmy i prowadziliśmy nadzór inwestorski