Opis projektu pod nazwą: „Wdrożenie innowacyjnych rozwiązań w zakresie produkcji piwa i chleba w regionalnym minibrowarze”
Zobacz także inny projekt: „Centrum Kulturalno-Rozrywkowe „Warzelnia” – renowacja i adaptacja zabytkowego budynku przy ul. Partyzantów 2”
Beneficjent:
Firma budowlana Szubert Sp. z o. o.
Źródło finansowania:
Projekt dofinansowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego na lata 2014-2020 Działanie 1.5 Inwestycje przedsiębiorstw wspierające rozwój regionalnych specjalizacji oraz inteligentnych specjalizacji
Opis projektu:
Projekt pn. „Wdrożenie innowacyjnych rozwiązań w zakresie produkcji piwa i chleba w regionalnym minibrowarze”, który zrealizowany zostanie przez firmę budowlaną Szubert Sp. z o. o. ze Stargardu otrzymał dotację w kwocie 3 317 146,04 zł (wartość inwestycji 9 066 000 zł) w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego 2014-2020, Działanie 1.5 Inwestycje przedsiębiorstw wspierające rozwój regionalnych specjalizacji oraz inteligentnych specjalizacji.
W ramach projektu planuje się wykonanie robót budowlanych mających na celu dostosowanie nieruchomości przy ul. Bolesława Krzywoustego w Stargardzie do potrzeb działalności przedsiębiorstwa, zakup i instalację linii browarniczej, zakup i instalację linii do produkcji chleba oraz zakup wyposażenia restauracyjnego (wyposażenie kuchni, baru, stoły, krzesła itd.).
Oferta przedsiębiorstwa skierowana będzie do amatorów wysokogatunkowego piwa, nietypowego, nieprodukowanego przez innych producentów oraz zwolenników zdrowej ekologicznej żywności.
Piwo i pieczywo produkowane przez Spółkę w wyniku realizacji projektu będzie unikatowym produktem Pomorza Zachodniego, opartym na wyjątkowej ekologicznej recepturze, niestosowanej nigdzie indziej na świecie, cechujące się wyjątkowymi właściwościami zdrowotnymi.
W wyniku realizacji zaplanowanych działań w Stargardzie utworzony zostanie bowiem browar i piekarnia regionalna, w których produkowane będą różnego rodzaju piwa rzemieślnicze, w tym piwo orkiszowe i chleb orkiszowy produkowane na bazie orkiszu wyhodowanego w ramach prac badawczo-rozwojowych prowadzonych przez naukowców Wydziału Kształtowania Środowiska i Rolnictwa Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. Naukowcy ZUT są również autorami technologii wypieku chleba orkiszowego opartego na tym orkiszu. Firma Szubert zawarła umowę z Zachodniopomorskim Uniwersytetem Technologicznym w Szczecinie na wykorzystanie opracowanych wyników prac badawczo – rozwojowych w swoim przedsiębiorstwie.
Projekt ten jest więc doskonałym przykładem powiązania nowatorskich rozwiązań wypracowanych przez świat nauki z innowacyjną działalnością gospodarczą.