Opis projektu uruchomienia browaru restauracyjnego pod nową marką „Nowy Browar Szczecin”
Przeczytaj także: Centrum Kulturalno-Rozrywkowe „Warzelnia” – renowacja i adaptacja zabytkowego budynku przy ul. Partyzantów 2
Beneficent:
Hoker S.C. Artur Kałużny, Rafał Kaczmarek
Źródło finansowania:
Projekt dofinansowany z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Zachodniopomorskiego na lata 2007-2013, Oś priorytetowa 1 Gospodarka – Innowacje – Technologie, Działanie 1.1 Wzrost konkurencyjności przedsiębiorstw poprzez innowacyjne inwestycje, Poddziałanie 1.1.2 Inwestycje w małe i średnie przedsiębiorstwa.
Opis projektu:
W ramach niniejszego projektu planuje się uruchomienie w Szczecinie browaru restauracyjnego pod nową marką „Nowy Browar Szczecin”. W ramach projektu powstanie lokal gastronomiczny o powierzchni około 1000m2 w którym serwowane będzie piwo produkowane za pomocą własnych urządzeń browarniczych.
Realizacja projektu obejmuje następujące działania:
1.Roboty budowlane:
-rozbiórkę części istniejących ścian w celu dostosowania pomieszczeń do nowych funkcji;
-rozbiórkę obudowy istniejącej szatni;
-wykonanie nowoprojektowanych ścian;
-zorganizowanie reprezentacyjnej strefy wejściowej wraz z szatnią, recepcją i holem;
-wydzielenie z powierzchni istniejącej sali tanecznej zaplecza gastronomicznego obejmującego swoim programem funkcjonalnym kuchnie właściwą z wydawalnią kelnerską, zmywalnią, zapleczem magazynowym i socjalnym; pomieszczeniem dla instalacji browarniczej zespół został wyposażony także w windy podawcze obsługujące bar klubu Rocker;
-stworzenie nowej przestrzeni funkcjonalnej jaka będzie zadaszone patio, dostępne z holu i sali restauracyjnej;
-podwyższenie poziomu posadzki dziedzińca poprzez zaprojektowanie podłogi podniesionej z płyty żelbetowej
-powiększenie otworów okiennych (obniżenie ich do poziomu wykończonej posadzki patio) wychodzących na patio w celu otwarcia pomieszczeń na dziedziniec;
-wydzielenie z powierzchni holu wejściowego baru z zapleczem magazynowym do jego obsługi;
-wydzielenie pomieszczenia palarni;
-przebudowę części piwnicy zawierającej obecnie pomieszczenia techniczne i nadanie im nowej funkcji w postaci sali klubowej będącej częścią lokalu gastronomicznego mieszczącego sie na parterze budynku. Z sali klubowej na następną kondygnację prowadzą nowoprojektowane schody.
-wykonanie niezbędnych instalacji elektrycznych i sanitarnych.
-toalety dla w/w lokalu projektuje się w obrębie głównej klatki schodowej (WC damskie spełniające parametry toalety dla niepełnosprawnych, WC męskie) oraz w piwnicy lokalu.
2.Zakup i instalacja linii browarniczej
Zakupiona w ramach projektu linia do produkcji piwa o wydajności do 4500 hl rocznie od największego producenta na świecie firmy Kaspar Schulz z Niemiec, składać się będzie z następujących elementów:
– Młyn do słodu
– Przenośnik ślimakowy,
– Grist bin,
– Ślimak spiralny,
– Rura spadowa,
– Warzelnia 10 hl,
– Okładzina miedziana
– Podest warzelni,
– Pokrywa wraz ze szklanym deklem,
– Zbiornik gorącej wody 30hl,
– Regulator i mieszalnik wody,
– Chłodnica brzeczki 10hl/godz.,
– Napowietrzenie brzeczki,
– Zdalne sterowanie/pneumatyka,
– Pełna automatyka
– Zbiorniki cylindryczno stożkowe 20 hl – 10szt.
– Drugi zawór do spustu piwa – 10szt.
– Sterowanie temperaturą dla 10 zbiorników cylindryczno-stożkowych,
– Zbiorniki wyszynkowe 10 hl stojące – 4szt.,
– Orurowanie tanków – 11 kompl.
– Pompa do piwa i czyszczenia,
– Przechowywanie drożdży,
– Urządzenie kotłowe wraz z akcesoriami,
– Kompresor urządzenia,
– Filtry powietrza,
– Glikolowe urządzenia chłodnicze dla 4500 hl/a,
– Szlauchy do piwa,
– Wyposażenie laboratoryjne,
– Napełniacz Keg,
– Nalewak piwa,
– Oczyszczacz do KEG i butelek,
– Stacja filtrów,
– Materiały na przewody rurowe.
Linia browarnicza umożliwi produkcję piwa niepasteryzowanego i niefiltrowanego, produkowanego z najwyższej jakości surowców. Browar będzie mógł produkować bardzo wiele gatunków piwa zarówno dolnej jak i górnej fermentacji, oraz piwa smakowe. W lokalu będzie produkowane następujący rodzaj piwa: lager, pszeniczne, pils, ciemne.
3. Zakup i instalacja wyposażenia lokalu gastronomicznego:
Projekt obejmuje zakup pełnego wyposażenia lokalu gastronomicznego, w którym funkcjonować będzie browar restauracyjny. W ramach zadania zakupione zostaną następujące środki trwałe(zgodnie z zasadami ewidencjonowania środków trwałych):
-Meble (Krzesła i hokery barowe; Loże tapicerowane)
-Oświetlenie
-Podest w części VIP
-System rozliczeniowy
-System telewizyjny
-Monitoring-kamery z systemem
-Projektory HD
-Ring bokserski
-Wyposażenie baru wraz zabudową
-Wyposażenie kuchni
-System nagłośnieniowy
Dodatkową atrakcją lokalu, który powstanie w wyniku realizacji niniejszego projektu, odróżniającą go od innych tego typu lokali w Polsce, będzie sportowy charakter tego miejsca: w ramach projektu zakupione będą telewizory i projektory na których prezentowane będą relacje z różnych imprez sportowych (mecze piłki siatkowej, koszykówki, mistrzostw europy i świata w różnych dyscyplinach sportowych, relacje z wyścigów formuły 1, relacje z Olimpiady), organizowane tu też będą spotkania ze znanymi sportowcami, a elementem wystroju lokalu będzie m.in. ring bokserski.
Dzięki realizacji projektu powstanie w pełni wyposażony i gotowy do funkcjonowania lokal z browarem restauracyjnym.
Wartość projektu 4 813 131,48 zł; Dofinansowanie 2 000 000,00 zł
Aktualizacja: 10.2018
- Firma Najda Consulting pełniła także rolę Inżyniera Kontraktu przy realizacji tej inwestycji
- Obejrzyj materiał filmowy z realizacji tego projektu